ОТОВИЦА (ХИЖАТА) - РЕСИЛОВО/ОВЧАРЦИ - trail.bg

ОТОВИЦА (ХИЖАТА) - РЕСИЛОВО/ОВЧАРЦИ

1 year, 9 months ago

Хижа Отовица е известна с няколко неща - правят страхотно кафе, можете да нощувате почти като в хотел, ако държите да се качите с МПС, последните километри са яко хард, т.е. ще трябва да го оставите край пътя.
Сигурно има още, но нас ни интересуват двете пътеки, които завършват и започват на това място. От високото идват спусканията от билото на връх Отовица и връх Кабул, а към ниското започват прекрасните суркания към селата Ресилово и Овчарци. Очевидно тук ще си говорим за първата.

На терасата пред хижата можете да се озовете по два начина - спускайки отгоре, или драпайки отдолу. Първият ще означава, че идвате откъм билото, а втория, че сте спрели долу в селата. Упражнявали сме и по пътя, и бутайки по пътеките - все става.
Началото на спусканията е общо, като по черен път се пренасяте няколко ребра на север, за да стигнете до една поляна. Там трябва да решите дали да хванете ляво и да се подрусате по един трошляк, или да продължите вдясно, посока пътеката за Овчарци.
Препоръчвам ви второто.
В един момент оставяте овчарската да си бяга надолу, а вие хващате остро у лево и шоуто започва - скорост в гората, пресичане на рекичка, още малко скорост, лек въртел и с красива серпентина излизате на трошляка към Ресильово. След като изстрадате 200-300 метра друсане, започва финалната и най-силна част - дузини серпентини и технични участъци по барутливата "почва" и напечените скали! Много приятно за хора, които обичат кривотиите.
Краят е в оредялата горица над селото, като фЪркате с триста покрай дърветата, а впоследствие и между къщите.

Слагам и двете следи за спускане от хижата, защото някакси вървят логично, а и ако имате работа в района, с подходяща логистика, или на самоход, спокойно могат да се направят и двете пътеки.
(1) - към Ресилово, (2) - към Овчарци.


UPDATE 2019
За съжаление, четири години по-късно мотористите и ерозията + дървосекаческата мафия (в началната част) са разказали играта на това бижу! Някои участъци все още са същите, но техничните части и улеите над Овчарци са в много лошо състояние. Трябва да сте много напред с материала и супер да се кефите на спънати пътеки, за да харесате това, което представлява следата в момента. 
Тъжно, но мисля, че не бих посъветвал никой да си губи времето там.

 

Трудност

Ниво - началната част е приемлива и за по-неуверени, но след това става доста технично. Но, никой не се е родил научен.