МАРКОВ КАМЪК - trail.bg

МАРКОВ КАМЪК

1 year, 11 months ago

От няколко години си търся повод да го качим този Марков камък и ето, че 2015-та звездите се наредиха в наша полза. Почти буквално, защото нощта преди това каране прекарахме на една полянка малко преди благоевградската ски-писта Картала и имаше какво да се види.

Местността и тракийският комплекс Марков камък са тясно свързани с района на Царев връх, а дотам можете да се качите по няколко начина. С оглед търсената пътека, която е разположена от южната страна на склона, решихме, че нашето качване ще е по пътя за хижа Македония. Бързо, красиво и със съвсем приемлив наклон, ако не си бъркате прекалено често в носа, на билото може да се озовете за няма и два часа (три с ДДС-то).
След кратко, но ползотворно избутване към връх Марков камък (да не се бърка с тракийския комплекс), подсичате и започвате надолуто. После още малко побутване и идва ред на същинското надолу...
Не се бъркайте по пунктирите в старите карти - има черен път (офроудъджийски), който ви сваля бързо и коловозесто до поразбитата табелка, информираща ви за началото на пътеката (зелена маркировка).

От снимките можете да се ориентирате какво точно ви чака на ливадата под върха и как точно са разхвърляни различните по форма и големина каменни "инструменти" на древните. Какво точно са правели и как са ги използвали не разбрахме, но стана ясно, че спускането може да бъде доста вълнуващо. Условието идва от факта, че пътеката не е от най-използваните и за да радва на 100%, е редно да бъде подложена на щателна епилация.
Началото е доста силно, скрито във високата трева, движещо се впоследствие по ръба на една ръбатост, в която не бихте искали да падате. Именно оттук би трябвало да започне подстригването.
Следва красива гора с бързи линии, запушени тук-там от нападали дървета. Почистихме каквото можахме, но поне дузина си искат моторната резачка.
Спускането продължава шеметно чак до асфалта в края и на няколко места ще ви накара да се върнете, за да подублите по разкошните линии и елементи - дропене, суркане, подскачане.

В резюме - страхотна пътека, очакваща своите Enduro Warriors, за да ѝ пооформят интимностите и я преведат в бойна готовност. Задание, което си струва, защото от началото на надолуто до края при Горското, километрите са поне осем!

 

Хапване и пийване (ако не си носите) можете да получите в рестранта на хотел Картала. Същото важи и за подслона (30 лв. за двойна стая).

Трудност

Ниво - каране, на което могат да се подложат и начинаещи, стига да внимават в картинката и тук-там да побутат. За хората с опит не би трябвало да има проблеми, а на няколкото технични секции в гората искрено ще се израдват.