ЦПШ - х. МАЛЬОВИЦА - СТРАШНОТО ез. - ЙОНЧЕВО ез. - ЦПШ - trail.bg

ЦПШ - х. МАЛЬОВИЦА - СТРАШНОТО ез. - ЙОНЧЕВО ез. - ЦПШ

2 years, 1 month ago


 
Бързам да предупредя, че този маршрут е подходящ САМО за мазохисти и хора, които се радват на високопланинско целодневно носене и борба с клекове върху почти  отвесни скали. Спускане има, кратко е, но пък е доста съдържателно. Иначе казано, това е съкратен вариант на една доста епична пътека, за която можете да прочетете тук.
Най-веселото е, че всички предварително знаехме къде отиваме и какво ни чака. Явно, понякога човек има нужда да му е трудно.
За сметка на това, тази част на Рила е наистина вълшебна - стръмната част на Мальовица, Триони, Камили, Купени, езера... Не се сещам за по-наситен откъм "екстри" планински район у нас.

Пътеката ви взема здравето още в самото начало: каменна река + нагъл клек + сериозен наклон = много "мамата"...  До Страшното езеро има десетки места, където (носейки, друго не става) можете да се простите с глезените си, а надолу към Йончево стават стотици. Особено интересно е преживяването, когато се налага да се пълзи по почти отвесната скала (в случай, че не минете по въжето към Римския друм)...
За каране може да се говори на няколко места след Страшното и преди Йончево, а за същинското спускане - едва след Йончево. Обаче пък, веднъж тръгнете ли,  ще цвилите от удоволствие (ако са ви останали сили да цвилите).
Тракът се движи през цялото време по официалната маркировка, като изключение прави изгорялата част в края, но след малко подсичане отново се връща "на пунктира". На финала ще можете да изтествате уменията си да карате в серпентини с двеста... :-)

https://www.pinkbike.com/video/330546/

Трудност

Ниво - както казах, само за отлично подготвени мазохисти.