БИСТРИЦА (дупнишка) - УЛЕИТЕ - trail.bg

БИСТРИЦА (дупнишка) - УЛЕИТЕ

1 year, 9 months ago

Целият масив над село Бистрица е прорязан от пътеки, улеи и всевъзможни ерозивни образувания. Животните, хората и времето са влезли в услуга на байкърите и в резултат имате поне две дузини страхотни места за каране. Ако изсипем всички възможни плюсове от тази ситуация, има и два минуса, но само на пръв поглед - къси са и повечето трябва да си ги избутате нагоре. Има и опция да си извъртите денивелацията, като това не е никак лоша идея, защото за макс. 2 часа сте  в позиция за спускане. Качването започва над село Самораново и става по бърз и сенчест път (асфалт+черно).
Засега давам три трака, като на по-късия (1) съм посочил повечето улеи, а до площадката с изгледа ходенето е задължително - гледката си струва! Първото видео (от Vois) показва късото спускане.
По-дългият трак (2) го пускам отделно, защото е малко по-самостоятелен и може както да се избута до старта, така и да се направи като кръгов маршрут за желаещите да повъртят нагоре. Надолу също има поне дузина опции. Второто видео (2) е отново на Vois и показва много добре за какво иде реч.
Трак (3) е вариант на (2) със същото качване, но спускането се откланя на запад. Господата Щуров и Ботушаров гарантираха за обилното ръсене на адреналин, и бяха 100% прави! 
Предстои описването на поне още 3-4 качествени пътеки в района - въпрос на време...
Видео (3) е събирателно от пътеките (2) и (3).

Важно е да се отбележи, че:
 - от Самораново тръгва още една пряка следа, водеща до началото на спускането. Намира се отдясно, преди началото на асфалтовия път към хижа Отовица и скоро ще споделя дали е толкова добра и за надолу.
 - няколко километра след като започнете качването по асфалта, отляво ще видите стръмна пътека, маркировка и табела към хижа Отовица. Проходима е и също въпрос на време е да бъде изпробвана.
 - към и от хижата (в посока Ресильово) има още две опции, описани подробно в mtb-bg.com. Забележете, че са само за много добре подготвени байкъри.

За манджане в Бистрица нямате голям избор, но все пак бих препоръчал Вила Бистрица. Намира се почти в центъра, има прилична механа и ако няма шумна чалга компания, или пък сте повече хора и сте наели цялата къща (17 места за 250 лева/ден + закуска), можете да си изкарате доста приятно, като ще разполагате с голям двор, басейн и още много шукаритетни дадености.

 

Трудност

Ниво - над средно, като някои участъци си искат висш пилотаж.