ВЕЛИКО ТЪРНОВО - КРАТКИ ПЪТЕЧКИ - trail.bg

ВЕЛИКО ТЪРНОВО - КРАТКИ ПЪТЕЧКИ

1 year, 9 months ago

Тук ще опиша няколкото кратки, но изключително съдържателни пътеки, на които попаднах при работен престой в Арбанаси. Убеден съм, че търновци могат да ме засипят с подобни благини, но с времето и аз ще имам с какво да се похваля :-)
Градът е разположен на място, заобиколено от всички страни със симпатични МТБ дадености. Макар и къси, тези тракове носят истинска наслада за всеки ценител и желанието да опиташ още и още ви държи "в готовност" през целия ден.
Трак 1 стартира от края на Арбанаси и бързо ви изкачва над Търново. Оттам започва страхотно спускане, минаващо и през скали, и през гора... Бързам да предупредя, че макар и къс, този маршрут се оказа изключително труден и техничен (Видео 1)! В средата минава буквално по ръба на скалния венец, а крайната му част на 2-3 места е некараема!  За щастие, не са по дълги от 3-4 метра и когато слезете на пътя, сте ухилен като зелка и бързате да метнете... Трак 2, който е почти идентичен, но по малко по-различна линия и дори още по-богат. Караем на 100%, бърз и помпащ адреналин (Видео 2).
Следваща стъпка беше платото над Преображенски манастир (Трак 3) и пътеката, която се спуска надолу, минава през двора на манастира и продължава на север към с. Самоводене. Ако срещнете отец Георги (игумен), задължително се спрете, поздравете го, а той ще ви почерпи с най-вкусното турско кафе извън Турция! Ще ви разкаже неща, които ще ви  изпълнят с добри помисли и така заредени продължавате надолу... Спускането от платото до манастира е стръмно, с повече камъни и приятно технично. След това идва ред на скоростта - бърза горска пътека, по която летите. 
Оставайки на темата манастири, последната (засега) пътека от района е отново на Арбанашкото плато - спускането от хижа Божур до манастира Света Троица. Пътеката започва от игрището пред  х. Божур и в началото е доста лесна, но при влизането в гората, нещата си идват на мястото. Има няколко коварни участъка, а в края скоростта сериозно изкушава. След паркинга пред манастира, продължава чак до шосето. На трак (4) съм дал следата само до паркинга, но продължението ѝ надолу се вижда ясно. Макар и кратко, Видео 3 ще ви даде достатъчно информация.

Update 2016
Годината е вече 2016-та, а района над Търново отдавна разработен от колегите от Enduro Warriors, които правят тук ендуро състезание. Повечето пътеки са включени, има и нови, затова просто качвам събирателния трак (5).
Снимките са от 2016-та, по участъци от трасето на състезанието..

Задължителен!

 

Трудност

Ниво- в зависимост от уменията ви, пътеките ще бъдат определени от леки и палави, до трудни и невъзможни... Важното е да сте с протекция и добро настроние - другото само ще дойде. :-)

GPS следи

Галерия