УРВИЧ - СКРАВЕНА - БОЖЕНИЦА - trail.bg

УРВИЧ - СКРАВЕНА - БОЖЕНИЦА

2 years, 1 month ago

Ето един приятен и лек ХС маршрут, на около час от София. Става въпрос за крепостта Урвич край Ботевград и по-скоро над село Боженица. Районът е известен и с другата си "забележителност" - лагерът на смъртта Скравена, където комунистите без съд и присъда са затрили хиляди свободомислещи... но, това е друга история.
Карстовият произход на скалите ви дарява и с много пещери, но ние ще се фокусираме върху планинското колоездене. А условия за такова има в изобилие. Опитах да направя примерен кръгов маршрут, като отварям скоба, че от крепостта през гората може да се хване ГФР и така да се придаде щипка интрига на иначе спокойния характер на трасето.

Аз бях пешак с два полуръста на по 8 години и се концентрирахме основно около и в крепостта. От видяното и обходеното останах с впечатленията, "скицирани" в приложения трак... :-)
От центъра на селото до самата крепост можете спокойно да въртите. Последните 300-400 метра са доста стръмни, а и в момента там върви ремонт на пътеката, но който може, ще си ги извърти с кеф. В самата крепост също можете да карате, макар и технично. Задължително разгледайте каменният надпис и скалната черква. В южния край има тънка пътечка между скалите, която ви сваля на 20-тина метра под скалния венец и през гората можете да хванете посочените друмища.
Чертани са по усет, така че не разчитайте на 100%, но съм убеден, че надали би имало проблеми с ориентирането в района.

 

Трудност

Ниво - за всякакви ентусиасти, като спускането от крепостта и ГФР може да поизпотят начинаещите.