ТЕТЕВЕН - trail.bg

ТЕТЕВЕН

2 years, 1 month ago

Покрай всичките високопланински и култово-уникално-яки пътеки, които колекционираме през годините, районът на Тетевен някакси остана на заден план. От това, разбира се, губим само ние, защото въпреки не особено големите височини, това градче е заобиколено с наистина красиви и задължителни за посещение забележителности.
Използвахме един от онези дни, в които прогнозата показваше благоразположение само за този район и се убедихме, че няма да ни се размине само с едно идване.
Западните Опасен зъб, Петрахиля, Равни камък... Източните Трескавец, Острич, Червен... водопадът Скока - все поводи за поне тридневни обиколки и спускане по наистина струващи си пътечки!

Ще описвам тези карания хронологично, като започвам с година 2014-та и №1.

ТЕТЕВЕН №1
Този трак е дебюта на г-ца Пираткова в картографията. Стартира повече от успешно с водопада Скока и бързото, съпроводено със сравнително малко бутане и излизане на билото. Оттам още по-бързо, по красива билна пътека (изцяло в старопланински стил) се озовавате в подножието на връх Петрахиля.
Дотук добре... след това започна итересното, изводът от което е:
в никакъв случай не тръгвайте да търсите изрисуваната в червено на картата за района пътека! Не е останало почти нищо от нея...
За да ви е арно спускането, просто следвайте трака и няма да съжалявате - начално подсичане на склона + стръмен тревист слалом между скрити камъни + бърза пътека + няколко технични участъка. Всичко това е равно на прилична доза адреналин, красиви гледки и много приятен послевкус.

А като казах послевкус, тук е идеалното място за хапка и пийка.  

Ниво - за да се качите до билото, трябва да можете да въртите и бутате. За да се спуснете обратно, трябва да сте с поне средни умения. Подробностите за терена и маршрута могат да се видят в описанията на снимките, както и от видеото.

ТЕТЕВЕН №2
Както се бяхме заканили, съвсем скоро след първото ни каране над Тетевен, отново бяхме в стартова позиция, за да обследваме източната тройка Трескавен, Острич и Червен. Макар и къси като отделни маршрути, обединени тези три върха правят доволно добро целодневно каране, при това какво!
 
Стартирахме с хасфалта към село Бабинци, за да установим, че няколкото български семейства там (другите са помаци) отглеждат доста декари вкусни малини. Срещу 3 лева/касетка напълнихме стомасите и лениво щурмувахме Трескавец. Според легендите, скалата съдържа доста метал и затова там често трескат мълнии. За мълниите не знам, но след като затикахме по пътеката и видяхме какво чудо ни чака надолу, лукави усмивки изгряха по лицата на присъстващите...
Пътеката е чук!
От едрите.
Думите са излишни, просто ще оставя на снимките и видеото да ви убедят в тезата ми.

Следващ в програмата - връх Острич, известен с наистина острия си профил и параклис, построен точно на най-острото. От върха тръгва крива пътечка, извеждаща ви на екопътеката, която на свой ред ще ви изведе на премката към третия за деня връх - Червен. Бързо и технично ще го завъртите, за да се изправите пред невероятната панорама + дилемата:
 - по лесната пътека към вила Червен (на изток)
 - по трудната (отново с табелка към вилата).
Познайте кое избрахме?
Точно така.
Силно технично серпентинясване и провиране през храсталяци, бонифицирано с мощна средна част и поръчков финал - много силна пътека!

ТЕТЕВЕН №3
Три - за щастие!
Когато прогнозата за времето е скапана, да знаете, че в Тетевен обикновено грее слънце. Гря ни и нас, след като избрахме за трети път да обходим необходеното от предишните два. Оползотворихме отлично съботата - една къса и една още по-къса пътека, много ХСЗ, бири и закачки с местните...
Тракът се вие над село Черни вит, като по пътя нагоре има къпинови плантации, свалящи драстично средната скорост на катерене... Вкусно, по-вкусно и най-вкусно са определенията за това качване.
Върхът е доста стръмен и няма никакъв смисъл да се пОтите, защото всичко е обрасло в гъста и висока хвойна. Подсича се по овчарска пътека и сред трънаци и още къпини започва спускането. 5 километра XC, приятно и неангажиращо. Зяпате гледките, лапате къпините и се радвате, че другаде вали, а при вас грее слънце. 
Пътеката не е особено трудна, качването също, т.е. може и да сте начинаещ, но е добре това да не е първото ви каране извън парка

След последната бира може като "диджшстив" да метнете едно бързо пътече в парка над града. Тръгва се към заслон Страшен зъб, но след беседката вляво от пътя, се хваща пътека, започваща от дясната ви страна. Държите само лявото и свършвате над стадиона.

ТЕТЕВЕН №4
Годината е вече 2020 и просто продължавам с последния ред на горния абзац - въпросното бързо пътече е вече детско DH-трасенце, на което се проведе и състезание. Има няколко приветливи скокчета, бързо е, забавно е, но накрая... някой се е престарал и в бързината е забравил да оформи попивката на финалния скок.