ПАПАЗ ЧАИР (ПОПОВИ ПОЛЯНИ) - ОРЕЛЯК - trail.bg

ПАПАЗ ЧАИР (ПОПОВИ ПОЛЯНИ) - ОРЕЛЯК

1 year, 9 months ago

Най-после дойде ред и на Поповите поляни!
Заглеждам този район откакто подкарах велосипед и все не оставаше време (а за там си трябва).
Южен Пирин, Славянка, пограничните райони - има десетки пътеки, грижливо поддържани от местните (животни), търпеливо чакащи МТБ дефлорацията си... :-)

Тъй като разполагахме само с два дена, не можахме да се представим като видни дефлоратори, но пък направихме най-важният и емблематичен за района маршрут - спускането от връх Ореляк към Гоце Делчев. Петнадесет километров оргазъм, пълна програма! Тази пътека е от групата на незабравимите. А и няма как да забравите толкова много красота, разнообразен терен, технични участъци и отнасяща скорост на едно място.
Край на суперлативите, ето и трите (+1) следи.

Трак 1.
Класиката - тръгва се от х. Папаз чаир и по чакълест път за около 2 часа сте под кулата. След дежурните фотки и възклицания (а те са гарантирани), започва спускането. Тракът е достатъчно информативен, а 15-те км надолу ще свършат останалата работа. Снимките и видеото също.

Трак 2.
Това е кратък (4 км), но изключително палав вариант на спускане от върха, който ще ви донесе много радост, но трябва да сте добре подготвени, защото има няколко доста опасни места. В последната си част има два варианта за финал, като описаният в трака е по-труден. С маркери съм дал по-лесната пътека, започваща малко по-надолу.

Трак 3.
Тук са на ход любителите на горския фриирайд (ГФР). За съжаление, не остана време да я подкараме, но пък успях да поогледам линиите и мисля, че е 100% възможна. Това ребро, както и разклонението му на север, са меко казано изкушение за всеки любител на качественото горелясване и изисканото храсталясване. Наличието на село (Пирин) в края на следата, задължително подкрепя тезата ми. За капак, на много места се виждаха и пътеките.

Трак 4.
Оставиж тази следа, САМО защото не бива да тръгвате по нея!
Подведох се по наличната маркировка за пътека по билото на това иначе симпатично ридче, но на практика се оказа, че е било факт преди 20-30 години. Има преки пътища и игриви варианти до връх Свещник, но не присъстват в трака.
Иначе, по наличната гъста плетеница от горски друмове, можете да си организирате пищно ХС празненство в района. На няколко места има сравнително добри информационни табели, които ще ви ориентират.

 

Трудност

Ниво - първите три маршрута изискват минимум средно ниво, ако искате да карате и в двете посоки! Както уточних, четвъртата следа е типично ХС, което винаги може да бъде трансформирано в нещо по-така...