НОВО ЛЕСКИ - връх СВЕТИ ДУХ (СВЕТА ТРОИЦА) - trail.bg

НОВО ЛЕСКИ - връх СВЕТИ ДУХ (СВЕТА ТРОИЦА)

1 year, 9 months ago

Когато говорите за тази пътека, трябва да ставате прави! Ще ви спестя всички суперлативи, защото просто няма нужда. Това е Пътеката!
Не знам доколко с видеото ще успея да предам усещането, което ни тресеше докато я карахме, но поне ще опитам. Ако ви харесват спускания от типа на Конгур, Ташмандра, Тополово, Хайдушката и т.н., това е точно за вас!

Има два варианта да се качите до върха. По-трудният е даден на трака (1), като труднотията му идва от факта, че трябва да се подсече масива на Свети Дух, минавайки през ниска растителност и камънак. Не отнема повече от половин час, но който иска чисто качване, да се фокусира върху втория.
Вторият (и по-лесен) начин е чрез класическо избутване по пътеката нагоре. Така ще се запознаете с повечето ѝ особености, за да няма после неизвестни, когато прелетите с 300 покрай някой камък. Очакват ви десетки серпентини, виещи се през склона, поръсени с различни по размер и подвижност камъни - мехлем за душата.

На трака (1) съм сложил няколко точки, които дават поне още две опции за спускания от върха, но не остана време да ги проверим. Местните ни убеждаваха, че съществуват.
Вторият трак (2) ще е обект на следващото ни каране в района, защото изглеждаше също така обещаващ. Отново започва от параклисчето на върха, но в средната си част отива на север - към село Мусомища.

 

Трудност

Ниво - поне за средно напреднали. Техничен терен, много камъни, улеи, прагове - трябва да сте подготвени за всичко, за да можете да карате. Ако денят е дълъг и имате сили да се качите два пъти, спокойно могат да се направят и двата трака.