МЕЧКУЛ - МЕГАЛИТИТЕ - ЛЕШОЯДИТЕ - trail.bg

МЕЧКУЛ - МЕГАЛИТИТЕ - ЛЕШОЯДИТЕ

1 year, 9 months ago

Ето един типичен ХС маршрут, покрай който ще видите куп интересни неща, раздвижвайки старите си кокали по неприлично добър начин. И ако все пак решите, че ХС-тата са лигльовци, можете бързо да разбиете главите си, спускайки се смело през дъбовата горица - надолу към дефилето!

Село Мечкул стана известно покрай древния тракийски мегалитен комплекс. Така и не разбрах Свети Мина, или Света Амина се казва, но каквото и да е името, мястото си струва. Изключително достъпно е (вкл. с автомобил) и затова няма да чертая траци, а с точки ще посоча около GPS следата на пътеката по-важните места. Да, има пътека, която обикаля комплекса и на няколко места дава нездрави идеи как да се пробвате чрез ГФР да се доберете до асфалта на E79.

Има два начина да се качите - през село Брежани, или през село Стара Кресна. И двата са достатъчно красиви, но ако изберете Стара Кресна, на връщане ще може да пуснете една от двете разкошни пътеки.

Задължителните неща, които трябва да видите при това каране са:
 - скалният комплекс
 - откритият рудник
 - лешоядите
 - МечкулС.К.А. река
 - хоремагът в Стара Кресна и сестри Филатови ;-)
Допълнителна опция са едни невероятни пътеки над село Сенокос, но те са за друг път.

Опциите за хранителновкусови усещания в района са много:
 - Крупник
 - Симитли
 - Кресна
А ако решите да пренощувате и не носите палатка, къща за гости има в Брежани и Сенокос (0885971798, бай Стефан).

 

Трудност

Ниво - подходящо за всеки, достъпно с всякакъв вид транспорт. Ако търсите по-силни усещания, винаги можете да предприемете разузнавателно спускане през гората в посока дефилето.