Гоце Делчев - Момина - trail.bg

Гоце Делчев - Момина

4 months, 1 week ago

За три пролетни априлски дни, с помощта на агент Пираткова, успяхме да направим подарък-слънце на момчетата от клуба тук. Бях си набелязал финалната част от спускането на пътеката Момина кула още преди година, поради очеизваждащите дадености по нея. Природните благини успяха бързо да се превърнат в страхотно ендуро-трасе, разполагащо с мощен арсенал от елементи - 20 изкуствени, 10 естествени и поне дузина виражи... истинска лудница, с истински flow (модерната дума в бранша)!

Започва от Попови ливади и е най-дългия вариант. Първите 4 км са спускане по асфалт и черен път, и ако нямате логистика с МПС или не ви се върти толкова, спокойно можете да ги съкратите. Как - с качване до Делчево и оттам или с избутване, или с въртене по черно преди селото (с точка на картата) да се извисите до началото на пътеката.  Пътеката е една от двете опции под двата върха, според мен по-интересната. Крива, трудна, сурклива - ще ви отнесе!

След като влезете в селото и отрепетирате технично спускане по калдъръм, сагата продължава - следва втората част!
Ако досега ви е било гот, сега става още по-гот... скорост, техника и поредица серпентини само за майстори. Улеите и камъните са задължителна част от пейзажа. Официалното име на пътеката е Момина кула.

Има и трета част, започваща след като прекосите реката по едно вековно мостче. Тя пък ще ви пренесе в Гръчко, където коварните бели камъни ще доизстискат каквото е останало от силиците ви...

За десерт иде скоростна част с много потенциал за още едно трасе над града, която мощно приключва сред първите появили се къщи. За тази част иде реч в втория трак,


Ако се пипне още малко и се поддържа адекватно, може да стане новото любимо място в района.

https://www.youtube.com/watch?v=dt_4c26mH48

Трудност

Галерия