БАНСКО - ПОДБИЛНАТА ПОЛЯНА - trail.bg

БАНСКО - ПОДБИЛНАТА ПОЛЯНА

1 year, 9 months ago

Това каране започна като доста амбициозен проект. Бях си наумил в средата на ноември да стартирам рано от Банско и в късия ден да успея да се кача на билото по непроверена пътека, да покарам горе и да се спусна към хижа Яворов. Оттам по познатата вече пътека да се приземя на Пирин голф и после пак в Банско...
Определено се надцених, но не защото е невъзможно, а защото идиотите от БТС нехаят за състоянието на пътеките. А в повечето случаи то е отвратително.
От трака ще видите, че качването става по посочената с пунктир пътека, която докъм 2000 метра е поддържана и е ОК. Извежда на невероятно красива поляна, която може да се ползва за базов лагер с цел набези в района.
Проблемът е след това - могъщ клек е превзел всичко и малко след каменната река (не съм я посочил на трака) я удряте на пълна импровизация...
Понеже съм упорит, успях да се кача до 2400 метра, минавайки над клека, буквално под скалите, но в един момент и тази опция се изчерпа. А имах само 300 метра денивелация до билото... Не ми остана нищо друго, освен да махна с ръка нагоре и да кажа "Ну, Пирин, ну погоди!". :---)
Нарамих си "бойлера" и се върнах на полянката, от която започва в обратна посока чудно осемкилометрово спускане. Има си от всичко и успя напълно да разсее облачното ми настроение, че не успях да се кача на билото.
Убеден съм, че по тази тема ще има продължение!

 

Трудност

Ниво - изисква много добра физическа подготовка и техника за спускане. Пирин е планина, която никак, ама никак не носи на майтап!