БАНСКО - х. ВИХРЕН - БАНСКО - trail.bg

БАНСКО - х. ВИХРЕН - БАНСКО

1 year, 9 months ago

Отдавна отлаган маршрут, най-после дойде ред (2014) и на тази важна сверка на различните информации. Някои казваха, че от Бъндерица нагоре място за велосипед няма, други пък искаха да спускат Вихрен (върха)...
За капак, в интернет липсваше каквато и да е информация за МТБ опциите в района (не става въпрос за състезанието на Джеймс Road to Nowhere).
Е, вече не е така.

До хижа Вихрен можете да се качите и въртейки, и с МПС. Там почти винаги има остър недостиг на паркоместа, така че съветът ми е да си оставите МПС-то още на хижа Бъндерица, или някъде по пътя между двете хижи. Ако уменията ви са под средните, работа (освен за протокола) на х. Вихрен нямате! Свързващата пътека е спъната, трудна и караема, но с поне десетина пренасяния през камъните. Излиза на асфалта над Бъндерица и малко по-надолу, в ляво ще видите стълбите към туловището на Байкушевата мура.
Спускайки се към х. Бъндерица, бодро подминавате сградата и преди тоалетните, вляво,  започва пътеката.
В зависимост от предпочитанията и уменията ви, за някои това ще е "Е*аси яката пътека", докато за други ще е оцеляване... Има и средно положение (клоня към тази група), където позицията ще е "добра и интересна, доста трудна на места, караема на 90%. Процентите не са 100, защото в средната и крайна части има доста нападали трупи, а на места отдясно дебне коварен стръмен склон. Хареса ми, но не може да се сравнява с пътеката от хижа Демяница.

https://www.pinkbike.com/video/368783/

Трудност

Ниво - поне средно, за да карате и надолу. Преди базата за биатлон е по-лесната част, след това е техничната. Пистите в края са досада. Яденето и пиенето след каране са задължителни, а в Банско има толкова много опции за това, че не виждам смисъл да ви насочвам към конкретно заведение.

Галерия