БАНСКО - х. ДЕМЯНИЦА - БАНСКО - trail.bg

БАНСКО - х. ДЕМЯНИЦА - БАНСКО

1 year, 9 months ago

За мен това е Пътеката над Банско!
Благодарностите са към хер Владо, който пусна мухата за това спускане. Спускане, което няма как да забравите, въпреки включения между 5-ти и 8-ми км черен път. По него (черният път) има толкова обли камъни за прескачане, че докато се усетите, той свършил... но нека не избързвам.

До хижата можете да се качите по бърз черен път (същият), като от ляво компания ще ви прави изключително симпатичната Демянишка река.  В хижата са много гостоприемни, а ако имате време и желание, можете смело да избутате (съветвам ви) километри и след нея, вкл. до Валявишки езера. Условието е да сте с минимум средно ниво, за да можете да карате по доста техничния терен. Няма да изпадам в подробни описания - снимките и видеото ще дадат достатъчно информация.

Влюбих се в този маршрут, защото освен достатъчно дългото и ръсещо адреналин спускане, предлага всички елементи от хобито ни +  десертът, който ви влиза с летящ старт - точно когато сте решили, че всичко е към края си, ви забиват едни финални 5 км, може би най-добрите над Банско!

 


Има три варианта за спускане:
 - от долината на река Демяница, възможно най-високо, възможно най-дълго и трудно
 - от хижата, с няколко технични участъка и 3 км черен път + невероятен 5 км десерт до Банско
 - от асфалта, отбивката за х. Демяница и "десертната" част до Банско
 

https://www.pinkbike.com/video/368884/

Трудност

Ниво - поне средно, за да карате и надолу.