СТАРА КРЕСНА - РЕЗЕРВАТ ТИСАТА - trail.bg

СТАРА КРЕСНА - РЕЗЕРВАТ ТИСАТА

1 year, 9 months ago

Село Стара Кресна не е точно в Малашевска планина, но го прибавям към тази колекция, защото този маршрут преминава (чрез резервата) точно където трябва...:---)
Всичко започва от разклона към селото, като там спокойно можете да оставите автомобилите. Качването е по лесен и кратък асфалтов път и след творчески отдих в местния хоремаг, смело полазвате по късата пътека (1). Само три километра е, но е супер динамична и долу ще сте като надрусан и ще искате още! За да си го получите, се качвате отново до селото и този път поемате по дългата пътека (2). Тя е с повечко километри и отива на север, като удоволствието от спускането ѝ не е по-малко! Просто е с по-различен профил, като има 1-2 тегави местенца, но нищо фатално. Краят е при ЖП-кантон, на който след като кажете "Добър ден" и уточните, че имате опит в преминаването на тунели, се осведомявате за следващия влак и нагазвате... Не е препоръчително за хора с клаустрофобия и тунелофобия. Ако случите на кантонера-чекръкчия, ще имате опцията да ви понаместят кокалите безплатно. С повече късмет сте при автомобилите след около 30 минути.

Ако все още не ви стига, за десерт се мятате за разходка по панорамната скална пътека (виж видеото долу) на резерват "Тисата" (3). Много, ама много красиво местенце, което ще ви изведе до Кресна. Връщането може да стане по асфалт (ако сте изморени), или по обратния път през скалите.
В Кресна има прекрасни кръчми (около пътя), където ни познават и видят ли ви с велосипед, бързо ще ви нахранят и напоят. Разбира се, задължително е да посетите и хоремагът в Стара Кресна.

 

Трудност

Ниво - ако всичко това стане в един ден (напълно възможно), трябва да сте много добре подготвен, с поне средни МТБ умения.

Галерия