ОБИКОЛКАТА НА МАЛЕШЕВСКА ПЛАНИНА - trail.bg

ОБИКОЛКАТА НА МАЛЕШЕВСКА ПЛАНИНА

1 year, 9 months ago

Посветих на това каране отделен маршрут, защото е достатъчно епично и по силите само на наистина издръжливи и добре подготвени байкъри с над средни технически умения. Мястото му е след Крупник, тъй като е мислен като кръгова тресня с начало и край именно в северната МТБ Мека на Малашевска планина (южната е Горна Брезница).
От трака се вижда, че ви очакват две качвания, две спускания (и то какви) плюс един, да го наречем ендуро участък, който освен с красотата си, ще ви впечатли и с кривотията си...
Трасето го тъкмихме с мусю Камен от Щур К*р и охотно се съгласихме, че това е достоен финал на "зимните" набези в района.
Причината?
Проста - след средата на май, карането в Малашевска става доста жежко. Субтропик е все пак.
Няма да описвам подробно участъците, защото цялото каране е събирателна на най-доброто от района, опънато в над 60 километра целодневно каране със сериозна денивелация.
Видеото е от първата част, включваща панорамната пътека над Струма, качване над село Горна Брезница, подсичане на билото и спускането към връх Смолни. Спусканията към Крупник можете да гледате в маршрут Крупник, а тук предстои да кача второто спускане - от връх Смолни към "черепа" и "Невъзможната" пътека...

09.2013 г.
Довършихме започнатото и гордо мога да заявя, че приключихме с Обиколката повече от успешно!
Качването от Крупник до вр. Смолни е ясно, спускането от Смолни до първия "крайъгълен" камък също - скорост, липса на сцепление и тонове къпини от двете ви страни! Сити, омацани и щастливи продължавате през банда нагли дръвчета, нацвъкани по трака и губещи ви около пътеката... Вие обаче сте пичове и не им позволявате да ви отнесат в дерето, а на ръба на една стръмна скала, откъдето се разкрива уникална гледка към дефилето и Кресна.
Следва втората част, когато истински ще оцените красотата на района, докато на скорост газите кокетни миниатюрни пасища и фермички, подрипвайки по камъни и дървйе...
Акцентът в това спускане винаги е бил върху финалната част - "Невъзможната" пътека! Тук задължително ще оставите данък под формата на алуминий и боя (лек вариант), или компоненти и ортопедични диагнози (тежък вариант). Започва остро, караемо, продължава грубо и почти некараемо, за да се развие брутално и само за преборили се с гравитацията... Въпреки непреклонността на терена, тук можете да научите ужасно много за техничното каране!
Последните 300-400 метра се карат и ви извеждат точно пред "капанчетата" в средата на дефилето.
Снимките (2) и видеото (2) са достатъчно информативни за случващото се.

В зависимост от коя страна на планината започнете обиколката, хранително-вкусовите ви буфери могат да бъдат възстановени най-адекватно в Крупник, Ханчетата, Кресна или Горна Брезница.

 

Трудност

Ниво - както споменах още в първия абзац, много добре подготвени карачи с над средни умения.