КРЕСНА - trail.bg

КРЕСНА

2 years ago

Западно от Кресна има няколко дашни склона на Малашевска планина, които изобилстват от кози пътеки. Както знаем, козите (и овцете) са най-добрите приятели на байкъра - щом са минали те, значи минавате и вие. Освен това поддържат "трасетата" винаги чисти и проходими :-)
Тази година (2012) завързахме приятелство и с тези няколко страхотни спускания. Ще ги представя в хронологичен ред.
Качването е бързо, по черен път, който ви превежда през изключително красива местност (на снимката). От двете ви страни се кипрят билцата на бъдещите спускания и не ви остава нищо друго, освен да проточите хищна байк-лига...
За около час сте в изходна позиция и стартирате с:

Трак 1.
Бърза, похотлива пътека, с коварни драки от двете страни - не прощават на нито едно джърси, яке и прочее текстил! Ако си мислите, че ще се промушите през нежните им клонки, жестоко се лъжете - буквално ви спират и оставате да висите на съдраните си одежди...
Иначе пътеката е от най-добрите - остри серпентини, танцуващ камънак, изненади зад храстите и приличен наклон. Така е цели три километра, което за местния ландшафт си е истински бонус!
В края трябва да внимавате, защото можете да завършите разглобени - има опция да се пусне ИЗКЛЮЧИТЕЛНО технична пътечка, която е само за най-добрите. Тъй като аз не съм от тях, избрах посестримата ѝ, която с няколко изящни серпентини ви извежда на пътя.

Трак 2.
Започва с бързо качване по асфалта за село Г. Брезница, след което остро се изкачвате на юг - към склоновете над Кресна. Гарантиран 100%-тов кеф при спускането (виж горния профил)! Малко преди края имате няколко опции, като всичките свършват в Кресна.

Трак 3.
Това е удължен вариант на Номер 1, като вместо на 3-ти км да завиете вляво, продължавате по черния път и след като стигнете до параклиса, влизате в горичката от ляво. Там ви чака приятна пътечка, която ще ви отведе до съседното билце, откъдето започва много по-дълго и забавно спускане. Бонусите са технична горска пътека + скоростен и игрив черен път.

Трак 4 и 5.
Тези пътеки са на североизток от Кресна и са два варианта за надолу на едно и също качване. По нищо не отстъпват на най-добрите образци в района и със сигурност ще отговорят на всичките ви изисквания.

Трак 6.
Това е допълнение към западните спускания над града, описани в 1 и 2. Макар и подредена чак тук, бих казал, че е може би най-добрата следа в района. И като дължина на спускането, и като трудност. Наричаме я още "Кокъла", защото в началото ѝ закачихме един брой - да се знае...
Качването става по същите пътища от 1 и 2, а пътеката е разположена по съседно ребро на един от склоновете към Кресна. Спускането е около 2 км, доволно добре концентрирано и завършва с технични и криви серпентини!
Репортажното видео от мистър Данчо е с №4.

Трак 7.
Той е по-специален. По-специалното му е, че са две пътеки и че са много, ама много добри.
Първата небрежно напомня на поредно спускане над града, но на място ще се убедите, че адреналинът, който ръси е с кофи!
Втората е за байкъри, които умеят абсолютно всичко в това хоби. Спускането започва скоростно, продължава къдраво, влиза в мощен камъняк, излиза в още по-мощно и стръмно камъносене и точно, когато "мамата" вече не слиза от устата ви, се озовавате пред една рекичка, която е изваяла красиви каменни ванички насред нищото. Следва 100-тина метра нанагорнинг и мощен финал, на който можете смело да се пребиете! Видеото е с номер (3).

Трак 8.
Започва по качването на трак 4 и 5, но в билната си част завива на север. Оттам започва едно много добро спускане, което завършва с доста крива и трудна скална пътека точно над разклона за с. Стара Кресна.

Трак 9.
Тази двукилометрова пътечка се намира от югоизточната страна на Кресна. Спуска се по билото на един симпатичен хълм и е много подходяща за зимните карания в района, когато съчетаваме две, или дори три по-къси спускания. Караема е за средно напреднали, като може да се съчетае с още поне няколко от траците в района. Снимките към нея са с номер (4).

Тук мястото за хранително-вкусово презадоволяване се нарича Будилска скара.

UPDATE 2019
Повечето от описанията по-горе датират от 2011/12/13/14-та година, т.е. минало е достатъчно време, за да се променят и те, и външният им вид, и условията за каране... драките в района растат бързо и ако няма кой да ги почиства (обикновено няма), в един момент от спусканията може да се окажете пред стена от гъсти и безпощадни тръни!
Това, което правим в района не е малко, но и не смогваме да поддържаме всичко, т.е. имайте едно наум.
№8 е вече черен път, а краят ѝ в скалата е почти невъзможен за преминаване. Ако я карате, във финалната част минете вляво - към шосето.  

Трудност

Ниво - качването е лесно и бързо. Всички спускания по въпросните склонове са за хора с поне средни умения. Има коварни участъци, където по-неопитните ще трябва да побутат и надолу. Както стана въпрос и при Крупник, Мала(е)шевска планина не е от лесните и точно това ѝ е хубавото.