СКРЪТ - ТУМБА - СКРЪТ - trail.bg

СКРЪТ - ТУМБА - СКРЪТ

1 year, 9 months ago

Продължавайки с обследванията на Беласица, логично реших да посетя и северните ѝ бедра. Момчетата от Петрич ме убеждаваха, че там било много стръмно и диво, но как да не провери човек лично, когато види на картата такъв хубав "пунктир" към връх Тумба :-)

До върха не стигнах, поради липсата на достатъчно време, но най-важното е, че успях да заснема и запиша следата на пътеката, която лети през гората. А въпросната пътека е просто прелест! Освен това има още една (червена маркировка), която също не ѝ отстъпва и само въпрос на време е да я запиша цялата.
Иначе от село Скрът започват четири маркировки, които се разделят както следва:
 - синята отива вляво към един от многото водопади (Мангъро) в района
 - зелената се вие в ниските части над селото
 - жълтата катери до връх Тумба
 - червената я хванах в средата на пътя към върха и я проследих около километър надолу към селото.

Снимките ще ви покажат за каква находка става въпрос, а тук обръщам специално внимание на един участък, дълъг около километър. Отбелязан е в следата като Rocky path. Горещо го препоръчвам на напредналите колеги - да го избутат и упражнят уменията си. Стръмно, трудно, много технично трасе, което ще ви изпие силиците, но със сигурност ще го запомните! Снимките оттам са с номера 005-009.
Тракът е само от спускането, защото качването е повече от ясно - по черния горски път.

Северните склонове на Беласица определено крият още много тайни, като със сигурност над всяко едно от селата (Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрат и Габрене) има поне по една подобна пътека. Това прави минимум ОСЕМ! Е, как да не дойде пак човек...
Тук можете да намерите подробни описания от творческите търсения в Беласица на г-н Ботушаров, който определено ме води с обиколка по темата...

Трудност

Нагоре може да се върти почти до върха, особено ако сте в добра форма. Спускането в началото е по черния път, а в средата и края по бърза и технична горска пътека, сечаща серпентините.