РАЗХОДКА ИЗ ОГРАЖДЕН - trail.bg

РАЗХОДКА ИЗ ОГРАЖДЕН

1 year, 9 months ago

Този маршрут е резултат от едно голяяямо каране на Любчо Ботушаров. Известен МТБ-ист, той се беше "барикадирал" в една къща в село Яворница, петричко. Беше взел и заложници - близо 20 души, "подлъгани" да му се вържат на акъла и да карат четири дена в района на Беласица и Огражден. По-късно полицията установи и точното местоположение на базовия лагер - къщата за гости на Изирови. Моето включване беше за третия ден и по-точно за панорамното върто-сучи-спускане по Огражден.
Огражден е планина, която няма дългите изящни бедра на Рила и Централен балкан (примерно), но пък има особен чар. Много напомня за Родопите. Теренът е рошав - нагоре, надолу и карането там изисква добра физическа подготовка, поради постоянната промяна на релефа. Можете да видите селца, в които да се чувствате с по 100-200 години назад във времето.
Посочените по-долу следи (1) позволяват много импровизации - накъдето и да поемете, все ще попаднете на къси, но съдържателни спускания, пътечки, долчинки и прочее МТБ благини. Настройте се за много въртене и в двете посоки, красота и безвремие.
Повече описание за карането ще намерите в коментарите под снимките (1).

Ноември 2013.
Отново три поредни дни в Яворница и ровичкане из пътечките на Огражден. Този път Хер Ботушаров откри лелеяна пътека, за която ще добиете представа от снимките (2), (3) и видеото (2). Следата е под номер (2). Бонус-трак (3) е перфектен за по-късо каране. Краят на следата е малко драматичен, но пък ще видите плантация от корков дъб.
Тук можете да прочетете представяне на района в mtb-bg.com.

Ако сте отседнали в къщата на Изирови в Яворница, гладни и жадни няма да останете! Леля ви Рукие ще ви размаже от домашни гозби и напитки.

 

Трудност

Както казах, трябва да сте в добра физическа форма, а за да карате навсякъде по кривите пътечки, МТБ уменията също трябва да са на повече от средно ниво.