ПЕТРИЧ - хижа БЕЛАСИЦА - ПЕТРИЧ - trail.bg

ПЕТРИЧ - хижа БЕЛАСИЦА - ПЕТРИЧ

1 year, 9 months ago

Не го сложих към гория маршрут, защото спускането от Конгур само минава покрай хижа Беласица. Няма да е справедливо, ако просто споменем червената маркировка надолу към Петрич - макар и не особено дълга, тази пътека си струва!

Качването откъм града става по бърз асфалт, като осемте километра можете да ги "глътнете" за половин, до един час. След ала-балата на верандата на хижата и (не)скромната консумация на храни и напитки, започва спускането. Наричам я Червената пътека, защото такава е маркировката чак до Петрич.

Остро начало с едри корени и няколко сериозни прага. Има и по-лесни заобиколни линии, но в този участък можете да проверите нивото на майсторлъка си... Продължава скоростно, с няколко леки изкачвания по тесния и пообрасъл терен, за да пресече пътя и отново и отново... чак до града. Има няколко вариации, но тракът показва основната линия.
Задължителна.

Задължително ще бъде и новото трасе за спускане, което започва под хижа Конгур и свършва на поляната на хижа Беласица. Момчетата от клуб Vivo са си плюли сериозно на ръцете и буквално са прокарали просека в гората, която върви успоредно на пътеката между двете хижи. Амбициите са за трасе с най-големите скокове у нас, а като гледам какво са направили досега, няма да им е трудно да ги осъществят. 

 

Трудност

Ниво - опитът е силно препоръчителен.