КРУПНИК - trail.bg

КРУПНИК

2 years, 1 month ago

Това каране е много емблематично за Малашевска планина. Тъй като е в района преди Дефилето (т.е. сравнено с Кресна климатът е малко по-суров), маршрутите (както и горните два) са подходящи за късна есен или пролет, но често са възможни и декемврийски или януарски карания - просто тук мирише на субтропик. Качването става по черни пътища и не е нищо специално, но спусканията са невероятен кеф!
Ерозията и дървосекачите непрекъснато променят пейзажа, за съжаление към по-лошо. В гората от северната страна (към селото) се появяват нови и нови просеки, затова внимателно следете траците :-)

Трак 1 и 2
Класическите спускания, с които обикновено се започва. Стартът е от връх Смолни. Имат от всичко - скорост, падове, скокове, тесни и криви пътечки, технични участъци, абе 100% AM. В крайната част предлагат поне десетина опции за избор на линии, коя от коя по-крива и технична, като всичките завършват в селото. На снимките (3) сме хванали най-трудната от крупнишките пътеки за надолу, като тя отговаря и на трак (1). Каменните серпентини и улеите за десерт са истински разкош! В селото има кръчма, а в кръчмата питиета и огромни мезета. Цените са народни, но не си поръчвайте лютеница..:-)

Трак 3
Тази и следващата пътека се правят в рамките на едно каране, защото са перфектната комбинация за умерено дълъг ден. Спускането не е дълго, но е достатъчно интересно. Теренът е от най-любимите и характерни за района - бърза, рошава и умерено поръсена с камъняци горска следа. Приятната изненада в случая се оказа връщането към изходната точка, което става по нещо като обиколна алея, изпъстрена с много ландшафтни бонуси. 

Трак 4
Както и при маршрутите около Кресна и Горна Брезница, всяко ребърце на Малешевска планина към Крупник е скрило по няколко пътеки. Със сигурност качествените са повече от десет, но тази има особен чар, тъй като съчетава най-доброто от Топ 3 -  бърза, технична, караема на 100%, но и изстискваща всичките ви сили!
Снимките (2) и видеото за двете следи (3) и (4) са достатъчно информативни.

Трак 5
Този вариант за спускане на изток (към пътя), е резултат на нездравото ми любопитство. Бях сигурен, че над базата на каяците има пътеки, които могат да се навържат с цялото суркане от връх Смолни. За щастие се оказах прав.
До 4.6 км всичко се дублира с една от класиките за надолу, но след това се поема надясно. Бърза пътека ви извежда до невероятна поляна с гледка, която ще ви закове задълго. Рила, Пирин, дефилето и всичко между тях е в краката ви... и пред очите.
Продължавате по тясна, но добре видима пътека, която в последния километър става доста стръмна и опасна. Тук е моментът, в който ако не сте достатъчно сигурни в уменията си, можете да си припомните фразата, че не е срамно да се побута и надолу...
Опитните колеги ще карат на 99%, като само последните 100-200 метра са провиране между драки (поносимо).

Трак 6
Това е т. нар. Обиколна пътека. Богата и интересна, тип "многогърба камила", т.е. има и надолу, и нагоре. Обикаля голяма част от североизточните части на Малешевска планина в частта ѝ над Крупник и към Дефилето. Има и лесно, и трудно, като идеално се вписва в определението ендуро. За награда, че сте връткали няколко часа, в края попадате на Зелената поляна, откъдето започват няколко все страхотни пътеки.

Каквото и да карате, в края на деня ще трябва да презаредите. Хранителни и всякакви други вещества ще получите в изобилие в ресторант Крупа!
 

Трудност

Ниво - нагоре могат и начинаещите, но надолу изисква минимум средни умения. Това важи за всички карания в района. Някои участъци от пътеките със сигурност ще ви свалят от велосипеда, освен ако не сте наистина опитни.

GPS следи

Галерия